Tu ce-ai făcut azi ca să te simți mândră?
March 14, 2011
Azi mănânc Raffaello
March 14, 2011

“Strategii verzi” alias responsabilitate socială

Când am primit propunerea de a realiza un bilanţ al responsabilităţii sociale în 2010 (proiect iniţiat de ResponsabilitateSociala.ro), am fost un pic reticentă. Asta pentru că, de regulă, sunt imună la orice campanie de responsabilitate socială. Motiv pentru care nu sunt atât de “ancorată” în această arie de activitate. Cu toate acestea, imi rezerv dreptul de a mă informa, și de a reda cu cea mai mare sinceritate, opinia mea care va răspunde celor patru întrebări.

Menționez că tot ceea ce voi spune, nu va fi din convingerea că există o reală responsabilitate socială. Pentru că ea nu există. Pot face doar un compromis, și pot privi partea bună a lucrurilor, alegerea “răului mai puțin rău” în această situație “PR-ul verde“: decât indiferență și nepăsare mai bine CSR de mediu. Chiar dacă o anumită companie poluează. Cel mai bun exemplu este Petrom. Nenumărate campanii de responsabilitate socială, deși ei sunt anual amendați pentru poluare.

Un lucru și mai amuzant, cel puțin când vine vorba de preocuparea celor care se străduiesc în a ne oferi “produse verzi”, este folosirea exprimărilor vagi. Mai exact, etichetele “ingrediente naturale”. Care este avantajul și mai ales siguranța când, inclusiv arsenicul sau mercurul sunt ingrediente naturale, dar totuși toxice?

E clar că în privința campaniilor de responsabilitate socială, ne confruntăm cu o acută tendință de promovare a imaginii și în nici un caz cu o reală responsabilitate. Situația s-ar compensa în condițiile în care companiile ar oferi un real produs, serviciu sau practică “verde”. Lucru care se întâmplă destul de rar.

1.    Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat în societate în 2010 și de ce?

Probabil mai sunt și alte companii care ar merita aceste locuri. Sunt însă condiționată să menționez doar trei dintre acestea. Prima, Arcadia Hospital, întrucât încearcă să acopere o lipsă uriașă a serviciilor medicale de calitate în Iași. A doua, Petrom, cu proiectul Țara lui Andrei. Iar a treia, Cosmote pentru implicarea în proiecte de mediu si burse pentru tineri.

2.    În ce masură marile companii au răspuns în 2010 asteptărilor tale în privința implicării în societate?

Sincer, nici nu mi-am pus vreodată problema de a avea așteptări din partea campaniilor de CSR. Ar fi chiar naiv.

3.    Ce asteptări ai de la companii în privința responsabilității sociale pentru 2011?

Ar fi foarte util dacă acestea s-ar detașa de tradiționalele campanii eco și ar investi și în alte domenii, cum ar fi cel al educației. Consider că educația ar fi necesară, de fapt obligatorie,  într-o societate care se dorește a fi civilizată, din toate punctele de vedere.

4.    Ce ești dispus să faci pentru a le stimula pe companii să fie mai responsabile în 2011?

În privința stimulării companiilor. Probabil aș fi dispusă să colaborez în vederea implementării oricărui tip de responsabilitate socială, cu condiția ca acesta, să corespundă cu sugestia făcută în raspunsul întrebării trei. Probabil am oferi și spațiu pe blogul Belva pentru promovarea unor astfel de cauze. Cât despre sancționarea companiilor care nu ar avea implicare la nivelul responsabilității sociale, nu văd de ce ar trebui să facem acest lucru. Nu poți obliga o companie să fie responsabilă. Acest lucru nu se impune. Trebuie să vină din propria conștiință, să fie o dorință sinceră. Astfel se va ajunge la ceea ce blamăm atât de mult : CSR de dragul imaginii sau pentru că “așa se poartă”.

Sursa foto

Share
Nancy Samargiu
Nancy Samargiu
Lumea din detalii. Detaliile din oameni. Dacă vrem să schimbăm ceva, să privim întâi în noi. Scriu despre ce simt, văd sau mă provoacă: societate, hobby-uri, origini.

1 Comment

  1. […] Daniel Botea, Florina Fecioru, Cristina Merticaru, Liliana Bindeanu, Talida Covaci, Razvan Pirnac, Mirela Diac, Vali Duran, Dan Chitila, Nicoleta Dudau, Alexandra Ionescu, Laurentiu Buica, Mirela Teodorescu, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *