grace
Cine știe ce era cu adevărat în sufletul lui Grace?
February 19, 2017
epilarea definitivă
Ce spun specialiștii despre epilarea definitivă
February 21, 2017

Oamenii mint

Ei, să vezi surpriză! Nu ştiai că oamenii mint? Îmi pare rău că ţi-am ucis speranţa.

 

Dar am şi o veste bună! Faptul că oamenii mint nu e neapărat doar un lucru rău.
Ha, ha! Îmi şi imaginez faţa pe care ai făcut-o. Am avut şi eu acelaşi ideal, am crezut şi încă mai cred că sinceritatea e o calitate. Este extrem de dificil să fii sincer, îţi trebuie mult curaj şi responsabilitate. E greu cu asumarea. Însă viaţa mi-a demonstrat că sunt şi situaţii în care minciuna poate fi ceva pozitiv.

 

S-a întâmplat în ziua în care viaţa mi-a dat o palmă a cărei greutate am simţit-o până în adâncul sufletului. Şi, da, am plâns. Persoana în care credeam orbeşte, nu doar pentru că stabilisem că singura aşteptare pe care o avem de la relaţia noastră este aceea de a fi sinceri unul cu altul, ci şi pentru că îmi demonstrase de nenumărate ori că e o persoană pe care mă pot baza la orice oră din zi şi din noapte, şi, mai ales, pentru că îmi demonstrase că nu mă minte.

 

Doar că dacă cineva îţi răspunde sincer la orice întrebare, oricât de incomodă ar fi, nu înseamnă că minciuna nu poate exista. Am descoperit o formă de minciună prin omisiune (cred că aşa o numesc specialiştii). Nu e deloc rară şi e păcătoasă tare forma asta. Te face să simţi că rostul tău în viaţă e să fii detectiv, să investighezi fiecare semn, şi mai ales, să chestionezi, să te asiguri că nu îţi scapă nimic. Dar te oboseşte. Te oboseşte cumplit.
Până aici nimic pozitiv. Partea plină am realizat-o în momentul în care am auzit replica: “oamenii care mint au o miză, se tem să nu piardă ceva”. Şi mi-am dat seama cât de greşită a fost abordarea mea. Am preferat să îi pun la zid fără să îi ascult pe toţi cei care mint, pentru simplul motiv că eu nu fac asta. Nu am încercat să înţeleg ce e minciuna şi ce se ascunde în spatele ei.

 

Oricare ar fi motivele din spate, continui să consider minciuna un comportament care trebuie descurajat. Însă motivele care determină un astfel de comportament nu trebuie ignorate. S-ar putea să te ajute să înţelegi contextul, poate chiar să ierţi şi să îţi continui dumul fără frustrări şi mii de “De ce?”-uri. Să înţelegi un comportament nu înseamnă neapărat să îl încurajezi. Înseamnă doar să fii tolerant. Uneori poate să contribuie la descurajarea acelui comportament pentru că presupune comunicare. Iar comunicarea îl ajută şi pe cel care a minţit să înţeleagă ce e greşit în atitudinea pe care o are şi cum anume poate corecta.

Sursa foto: http://thoughtcatalog.com

Share

1 Comment

  1. Constantin! says:

    Si asta stiu cum e!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *