Decizia de a mai avea un copil la 40 de ani
August 10, 2017
mâncarea-sănătoasă-te ajută-să-economisești
De ce mâncarea sănătoasă te ajută de fapt să economisești
August 12, 2017

De la o carieră de succes la un… nimeni

nimeni

Fă-ți planuri și privește destinul cum râde în hohote de tine! Serios! Chiar ai impresia că viața curge așa lin, cum îi dictezi tu? Poate, până la un punct! Până la acel punct în care pierzi totul, viața ta se schimbă complet și ajungi un nimeni. Acel moment în care tot succesul tău profesional se duce de râpă, pentru că starea ta de sănătate nu te mai poate ajuta să fii cine erai odată. Nu, nu e un alt articol despre experiența mea cu sănătatea! Am scris destule despre asta ieri, aici.

Astăzi vă povestesc despre… Nimeni. Cum despre nimeni?! Așa bine! Pentru că Nimeni se numește cartea care face subiectul articolului de astăzi, o carte pe care o poți citi doar dacă ești într-o anumită stare și ai trecut prin anumite experiențe dureroase. Și asta pentru că e o carte tristă rău, plină de nostalgie, reflecții și suferință.

Subiectul? Un mare profesor de drept cu o carieră excepțională se îmbolnăvește și suferă acum de un sindrom maniaco-depresiv. Trece prin tot felul de stări, așa că își notează într-un jurnal toate trăirile, toate sentimentele, toate experiențele. Simte că a ajuns un nimeni și că trebuie să își regăsească identitatea pierdută. Îi lasă acest jurnal fiicei sale, iar ea îl publică după moartea lui, rescriindu-l și redându-i astfel tatălui său identitatea pe care și-o dorea atât de mult recâștigată.

Când citești această carte, treci și tu, la fel ca profesorul, prin tot soiul de trăiri: nostalgie, milă, zâmbete, tristețe, durere, neliniște, iubire, teamă. Este lupta unui om cu boala cruntă și, mai mult, este lupta unui om cu sine. În plus, este relația specială dintre o fiică și tatăl ei, pusă în valoarea și păstrată pe vecie prin puterea cuvintelor scrise.

Gwenaelle Aubry, autoarea cărții și fiica celebrului profesor care a plecat dintre noi, este scriitoare, traducătoare, cercetătoare și doctor în filosofie în Franța. A scris până acum șase romane, iar Nimeni, apărut în 2009 la Paris, a fost tradus în peste 10 limbi și a câștigat Premiul Femina.

Este, ce-i drept, un roman tulburător, care nu vă poate lăsa indiferenți. Este compus din tot atâtea capitole câte are alfabetul, motiv pentru care fiecare dintre ele începe cu câte o literă din alfabet. Încă o dovadă, zic eu, că literele și cuvintele scrise au această putere de a reînvia sau de a menține vie imaginea unei persoane dragi.

Dacă vreți și voi cartea, să știți că în România a apărut la Editura Pandora și o găsiți la un super-preț pe Libris.ro, la reducere!

Foto: adigaskell.org

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *