pizza
Când preferi o gură de pizza decât de… el
July 3, 2017
seturi ceai
De ce nu mă (mai) supăr când primesc seturi de ceai cadou?
July 5, 2017

Ce e ieftin și ce e scump pentru copii?

ieftin

M-a întrebat recent cineva unde poate găsi jucării de pluș ieftine, pentru a le face cadou mai multor copii. Nu știu cum să vă spun, dar eu când aud cuvântul ieftin, mă ia din start cu palpitații. Nu pentru că aș prefera lucrurile „scumpe” (în niciun caz), dar am eu oroarea asta legată de cei doi termeni: ce e ieftin și ce e scump? Cât de ieftin e ceva și când devine acel ceva mai scump? Sau, vorba celebrului joc: care e prețul corect?

Știu că există pe piață produse foarte bune, la prețuri corecte. Nu știu ce înseamnă ieftin sau scump pentru fiecare, dar odată ce ai în minte cuvântul ieftin și nimic altceva, pe mine lucrul ăsta mă face să cred fie că nu prea îți pasă de ce cumperi, fie că ești al naibii de zgârcit. Lăsăm la o parte treaba aia cu bugetul redus și cu oamenii care au o situație financiară precară. Știu și eu cum e să ai buget redus și să te gândești că trebuie și să pui mâncare pe masă, și să plătești facturile, și să îți faci copilul fericit din toți banii ăia. Persoana care m-a întrebat nu suferă deloc la acest capitol, deci nu e cazul să-i plângem de milă și să ne gândim că nu are săracul de unde!

Așa că, dacă tot se presupune că ai bani, de ce cauți lucruri „ieftine”? Mai mult decât atât, de ce cauți lucruri ieftine pentru niște copii? Nu e ca și cum ai da o lecție de educație financiară, dacă cumperi cadouri ieftine unor copii care nu sunt ai tăi! Care ar fi lecția de aici? Îmi vin niște idei de răspunsuri, dar de data asta îi las pe ceilalți să răspundă în locul meu!

Când mi-a văzut reacția cu ridicatul din sprânceană atunci când am auzit cuvântul ieftin, mi-a explicat că vrea să ia niște minioni de pluș pentru niște copii mai săraci, care îndrăgesc minionii, și s-a gândit că scapă ușor cu niște animale de pluș și jucării de pluș ieftine. Mamă, am luat foc! Am tras aer adânc în piept, am încercat să adopt o atitudine liniștită, apoi am început să îi turui omului toată teoria mea despre cadouri pentru copii.

Ok, nu îi cumperi copilului de toate și nici nu îți cheltuiești toată averea pe tot ce vrea el, pentru că astfel nu îl înveți nici valoarea banilor, nici prețuirea lucrurilor. Însă, nici nu îți bați joc de copii, luându-le cele mai ieftine și cele mai necalitative jucării. Brandurile mari au jucării de calitate la prețuri corecte, însă să iei niște chinezării toxice copiilor deja e altceva.

Știu că inițial a regretat că m-a întrebat, la ce a fost la gura mea, dar știu că, până la urmă, a învățat o binemeritată lecție despre cadourile potrivite pentru copii. Și acum poate căuta în voie jucării și idei de jucării de calitate și la prețuri corecte, care să facă pe toată lumea fericită, adică și pe el, și pe cei mici.

Acum, vă întreb și pe voi, ca să îmi lămuresc treaba asta: Ce înseamnă de fapt „ieftin”? Și cum procedați când vine vorba de cumpărat jucării pentru copii?

Foto: telegraph.co.uk

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *