vacanță bulgaria
Doi pași, două clickuri și hai în vacanță!
May 3, 2017
gura
Iartă-mă că mă uit insistent în gura ta, dar…
May 5, 2017

Ce se întâmplă în închisoarea Falconer?

falconer

Am luat Falconer al lui John Chever din mai multe motive: 1. Volumul este inclus în topul TIME al celor mai bune 100 de romane scrise în limba engleză între 1923 și 2005; 2. The New York Times îl consideră „unul dintre cele mai bune romane din vremea noastră” și ne îndeamnă să îl citim pentru că ne va „înnobila”; 3. Descrierea anunță că tema centrală a cărții este viața întunecată din închisorile americane și, înainte să o comand, m-am dus cu gândul la Capote și Bukowski. Clar, mi-am setat anumite așteptări, care, evident, nu s-au împlinit.

Cartea nu m-a dat pe spate, deși spune o poveste interesantă și e plină de detalii care stârnesc reacții fel de fel. Romanul e unul dintre cele mai bine cotate din istorie, iar mie nu prea mi-a plăcut. Ironic, nu? Hei, eu nu am rezonat nici cu „Să ucizi o pasăre cântătoare”, celebra capodoperă a lui Harper Lee! Până la urmă, contează mult cum te regăsești în acele rânduri și, mai ales, stilul celui care le împărtășește cu tine.

Falconer spune povestea lui Ezekiel Farragut, un profesor universitar, toxicoman, care ajunge la închisoare pentru că și-a ucis fratele. Falconer este, practic, numele închisorii unde ajunge Farragut, locul plin de criminali, hoți și de povești pline de cruzime. Este un infern în care Farragut trebuie să lupte pentru supraviețuire și să rămână om, așa cum spune și descrierea cărții. Și, ce-i drept, m-am strâmbat și m-am oripilat de mai multe ori când am citit cartea asta, pentru că abundă în detalii macabre și înfiorătoare.

Bine, trebuie să recunosc totodată că nu auzisem până acum de John Cheever, deși este considerat unul dintre cei mai mari scriitori de proză scurtă ai secolului al XX-lea, denumit „Cehov din suburbii” și deținător al multor premii literare importante.

Cine știe? Poate nu eram eu în starea necesară când am citit opera lui, poate efectiv nu sunt compatibilă cu stilul lui Cheever sau poate pur și simplu romanul Falconer se potrivește mai bine altor cititori. Dacă vrei să descoperi lumea din spatele gratiilor, așa cum a descris-o John Cheever, să știi că găsești cartea la reducere pe Nemira.ro!

Foto: Andreea Ignat

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *