nimeni
De la o carieră de succes la un… nimeni
August 10, 2017
Cum mi-am făcut copiii să se spele pe dinți (4-6 ani)
August 13, 2017

De ce mâncarea sănătoasă te ajută de fapt să economisești

mâncarea-sănătoasă-te ajută-să-economisești

Aud din ce în ce mai des din partea cunoștințelor, rudelor și prietenilor o frază: „Pare foarte bine să fii vegetarian, mi-aș dori și eu dar nu am bani sau mi se pare mai scump.” Pare că mâncarea sănătoasă a devenit un fel de ou de aur de care te poți atinge cu greu sau cu mulți bani strânși la ciorap. Undeva prin mintea întortochiată a omului reiese că e mai ieftin să mănânci fast food, decât este să plătești pentru legume la piață. Ca o mică economistă ce sunt aș vrea să vă demontez aceste idei cu câteva soluții practice. 

Cele mai întâlnite preconcepții legate de mâncarea sănătoasă și bani

  1. Legumele costa mai mult decât carnea – adevărat și fals. Adevărat vor costa mai mult la început când consumi mai multe legume, în procesul de „detoxifiere a organismului”, însă vei observa în timp cum cantitatea de alimente consumate scade, anulând diferența de costuri.
  2. În sezonul rece nu se găsesc legume – adevărat și fals. Adevărat sunt mai greu de găsit acele legume cu gust autentic românesc, însă legume se găsesc și prețul nu e atât de exorbitat pe cât credem. Cel mai important este să te axezi pe calitate nu cantitate.
  3. Mâncarea tradițională e multă, ieftină și bună – adevărat pentru primele doua fraze, fals pentru cea din urmă. Alimentația românilor se bazează pe prăjeli, lucru poate avantajos din punct de vedere al prețului și al gustului, însă devastator ca și calitate pe termen lung. Prăjelile oricât de gustoase ar fi, consumate cu frecvență mare, duc la creșterea colesterolului, probleme de greutate și evident digestie.

Alimentele pe o săptămână pentru mine ajung în jurul cifrei de 70-80 ron pentru achiziționarea de fructe, legume, semințe și unele lactate. Prefer vara achizițiile din piață și pe cât posibil cumpăr de la producători locali. Nu cumpăr mai mult decât pot consuma, pentru a evita risipa, oamenii din piață s-au obișnuit cu cererea mea „4 roșii vă rog și 5 castraveți”.

Vă recomand ca data viitoare când faceți loc în frigider sau curățenie, să luați o foaie de hârtie și un pix. Notați câți bani aruncați la coșul de gunoi doar din alimentele neconsumate și stricate, sunt convinsă că veți fi surprinși.

Dacă faceți parte din categoria celor cu „nimic nu se aruncă, totul se consuma”, v-aș ruga să faceți un mic calcul al bugetului de medicamente și vizite la diferiți medici lunarAșa cum sarea și zahărul dăunează grav sănătății, așa se întâmplă cu aproape orice aliment în exces.

Un stomac îndesat nu presupune faptul că vei crește „mare și puternic”. Un stomac îndesat înseamnă că te vei obișnui să mănânci tot mai mult în fiecare zi și apetitul tău va fi în creștere. Combinând asta cu lipsa de efort fizic duce la sedentarism, luarea în greutate și alte probleme de sănătate conectate cu sistemul digestiv. 

În concluzie aș vrea să închei cu o idee. Nu este scump să cumperi mâncare sănătoasă și să consumi rațional. Este însă scump să ignori aceste lucruri acum și să te trezești într-o bună zi pe un pat de spital întrebându-te ce ai făcut să ajungi aici.

În realitate acțiunile tale prezente determină viitorul și cred că cu tărie faptul că investiția în alimentația sănătoasă nu aduce decât la profit pe termen lung: un om sănătos câștigă mai mult, este activ și mult mai fericit. Calculele mele arată ca mâncarea sănătoasă mă ajută să economisesc, ale tale ce spun?

Sursa imagine: foodnavigator.com

Share
Alina Munteanu
Alina Munteanu
Sunt Alina, o femeie cu multe incertitudini, vegetarian convins cu o poftă avidă de cunoaștere. În viața profesională sunt om de marketing, iar în timpul liber scriu, citesc și fac planuri de călătorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *